CENTRAL LIBRARY OF LATVIA – RIGA – LV

See beyond 

Anne Maria Udsen & Laima Pantule

8/3 – 6/4 2021. Drawing and graphic

Riga Central Library. Brīvības iela 49/53, Riga. Latvia

Granded by The Nordic-Baltic Mobility Programme for Culture strengthens artistic and cultural cooperation.

STATENS VÆRKSTEDER – København – DK

Nest and Voices

30.10 – 16.11 2020  (postponed residence) 

Jeg er blevet tildelt et arbejdsophold på Statens værksteder, hvor jeg arbejder koncentreret med mit udstillingsprojekt NEST & VOICES på Gammel Dok i København. Statens værksteder er en institution under Kulturministeriet, hvis vigtigste funktion er at bidrage til skabelsen af store og krævende kunstprojekter.

Mit projektet handler bla. om livets skrøbelighed og naturen som genstand for samlermani. Menneskets overlegenhed, som rovdyr over naturen med et omvendt magtforhold peger på en truende fremtid og kredser om dualismen mellem det skrøbelige – det uskrøbelige, det naturlige – det kunstgjorte. Med udgangspunkt i en fascinerende hypotese om, at planteintelligens kan give svar på mange miljøproblematikker søges visualiseret i værket Voices. Der opstår en relation med underverdenen jævnfør røddernes kommunikation under jordens overfladen – symbiose. Der stilles spørgsmål til forholdet mellem kunst og videnskab.

KLIPPANS KONSTHALL – SE

Nature´s Breath

Solo – Anne Maria Udsen

Måleri, grafik, sgrafitto, pigment, ritning och mixed media

29.8 – 4.10 2020

Utställningen NATURE`S BREATH på Klippans Konsthall Natures Breath handlar om människans resonans med naturen, om naturens skörhet, men också om dess morfologi, diversitet och evolution. Det omfattande, och negativa, mänskliga avtrycket på vår miljö behandlas ofta i hennes konst och hon fortsätter att utforska vår uppfattning av naturen samt dess, och vår, utsatthet när den kommer i obalans. Udsen presenterar nya fotografiska verk, där hon söker efter idén om verklighet i naturen. I en serie verk behandlar Udsen arkeologisk klassificering och samling av objekt från naturen. Projektet handlar om människors samlarmani, där naturens objekt är noga tillrättalagda inom en sluten cirkel, där det lyckades för ett enskilt fröskal att smyga sig ut från ordningen. I kombination med modern tryckteknik ifrågasätter Udsen fotografiets äkthet i samspelet mellan det verkliga och det fantastiska. Både historiska och moderna tekniker används för att kontextualisera och presentera en ny bild av verklighet. Anne Maria Udsens verk rör sig i spänningsfält: t ex mellan att locka och att avvisa och mellan liv och död. Hon ifrågasätter gränser mellan det naturliga och det konstgjorda samt mellan det äkta och det konstruerade. För att få djupare inkännande används stilisering eller fragmentering med dekonstruktiva eller metafysiska inslag där hon manipulerar motivet, till exempel med bladmetall, för att skapa en hybrid mellan organiskt och oorganiskt. Verken inkluderar grafik, teckning och graffito och hon laborerar med oxiderad bladmetall.

Genom många år har jag upparbetat en särskild teknik, där jag arbetar med bladmetaller, som förändras och utvecklas under kemiska processer och som jag blandar med oljemåleriet. Sprickor och erosioner i metallen ger verken spår och karaktär, som blir fragment av mänsklig närvaro.

Utställningsersättning. Utställningen arrangeras med stöd av svenska konstföreningar

Storgatan 9
26480 Klippan
0435 281 76

Nature´s Artefacts 2020

Residuum – something Remaining

 

BROBY KULTURHUS – SE

Cropped appearance

Solo – Anne Maria Udsen

12.5 – 11.6 2021 (postponed exhibition) 

Pigment,  tusch etc.

Kulturhuset Vita Skolan
Broby, Östra Göinge

 

 
 

KONSTEPIDEMIN – GOTENBORG – SE

Tempus Fugit

Solo – Anne Maria Udsen

15.5 – 6.6 2021 (postponed exhibition from 2020) 

Graphic, ceramic, mixed media etc.

Projektet artikulerar den kultiverade, konstgjorda, upphöjda naturen och bygger på en samling av 54 miljoner år gamla hajtänder från södra England. Gestalterna kommer att visas i individuella museers glas monterad med rustfrit stål. Det berättas om cykliska förändringar, om tid och om naturens mångfald, sårbarhet och skörhet. Projektet artikulerar den odlade, konstgjorda och upphöjda naturen. Framtidsscenariot visar en bild av en natur, som kan upplevas på samtida museer runt om i världen.Med 3D-utskrift som ett verktyg i produktionen av Tempus Fugit visas hur nytt tekniken blir en naturlig fortsättning på många miljoner års historia.

 

Den skulpturelle del skal repræsentere en fortælling om cykliske ændringer, om tid og om naturens diversitet, sårbarhed og uerstattelighed. Projektet artikulerer den kultiverede, menneskeskabte og ophøjede natur og og tager udgangspunkt i en samling af 54 millioner år gamle hajtænder fra syd-england. Fremtidsscenariet viser et billede af en natur, som kan opleves på nutidens museer verden over.

 

Konstepidemin. Konstepidemins väg 6. 413 14 Göteborg. Sweden

T: 031-82 90 90. E: reception@konstepi

 

 

INSECTUM – FASCINATION AND FEAR – SCO

Celebrating natural crucial creatures

22.5 – 28.6 2021 (postponed exhibition from 2020) 

Society of Scottish Artists House. Aberlady, Skotland

 

PLMC – MUSEUM – GLOBAL CENTER IN CESIS – LV

Blue Matters

Anne Maria Udsen & Laima Pantule

July 2021.

Painting, Drawing and graphic

Ripas Gallery. Lielā Skolas iela 6, Cēsis. Latvia

 

 

KUNSTHUSET ANNABORG – HILLERØD – DK

CLINCH Illuminated

16.9 – 17.10 2021

Clinch er et nyt og eksperimenterede møde mellem 8  kunstnere fra Skåne og Danmark, der tager livtag med et eller flere af de 17 opstillede globale mål for en bedre verden.

Lina Eriksson, Sara Klein, Laima Puntule, Vibeke Glarbo, Geert Daae Funder, Anne Mette Edeltoft, Martin Klein og Anne Maria Udsen

Vi søger at perspektivere dagens mest presserende globale udfordringer, hvor kunsten fungerer som et globalt medium til at formidle, inspirere og engagere publikum til kritisk stillingtagen. Vi er en helt ny sammensat gruppe kunstnere, der arbejder ud fra devisen om, at vi med vores engagement og forskellighed på tværs af forskellige medier kan skabe synergi.

https://www.globalgoals.org/

 

HAVNEHOLMEN – DK

Galleri KunstVinduet

Københavns sydhavn i samarbejde med Arkitektfirmaet Lundgaard og Tranbjerg.

Oktober 2021 (nærmere oplysninger kommer snart)

 

 

KRONBORGGALLERIERNE – KRONBORG – DK

Distorsion 

Udsat til foråret 2021 (postponed exhibition) 

Velkommen til kunst, konservering og vin!

Papirrestaurering og kunst

Løjtnantsbygningen, den røde træbygning.

Kronborg 17A. 3000 Helsingør. Danmark

 

 

KRAPPERUPS KONSTHALL – MUSEUM – SE

I JORDEN – I SOLEN

25.5 – 23.6 2019

I JORDEN, I SOLEN är ett nytt utställningsprojekt av skulptören Vibeke Glarbo och målaren Anne Maria Udsen. Vi tar hjälp av poeten Tranströmer till att öppna en dörr mot tillvarons mysterium och målet är att skapa en utställning som berör. Med utställningen försöker vi, skulptören Vibeke Glarbo och målaren Anne Maria Udsen att göra det tvärkonstnärliga och flerstämmiga närvarande.

Utställningen är uppbyggd som en rumslig och visuell berättelse, som öppnar upp för nya tolkningar av konsten. Naturen förs in i ett skörhetens rum av nytänkande och estetisk karaktär. Vi önskar att forma utställningen som en poetisk berättelse, där de olika verken flyter ihop och skapar en spännande dialog. Utställningens titel är inspirerad av strofen ”skalbaggarna blänkte i dyngan, i solen” i dikten ”Det öppna fönstret” av Tomas Tranströmer.

I en tid, när vi i hög grad påminns om att naturen inte nödvändigtvis är en opåverkbar storhet. Global uppvärmning, miljökatastrofer, biodiversitetskrisen etc. tvingar oss till omställning av livsstil och natursyn. Utställningen vill peka på skörheten hos den natur som vi er en del av.

Glarbo visar installatoriska verk och bronser, medan Udsen primärt visar måleri och grafik.

www.krapperupskonsthall.se
417, 260 41 Nyhamnsläge. Högernäs
042344898

Utställningen arrangeras med stöd av Anna E. Munchs legat, Foreningen for dansk kunst, Fondet for dansk – svensk samarbejde v. Nordisk Råd, Utställningsersättning vid Sveriges Konstföreningar och Gottfred och Gerda Eickhoffs Fond.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download document here! [5.38 MB]

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download document here! [951.18 KB]

FARUM KULTURHUS – GALLERIET – DK

I jorden – i solen

Vibeke Glarbo og Anne Maria Udsen

18.8 – 29.9 2018

Fernisering: Lørdag 18.8 2018.

Skulptøren Glarbo og billedkunstneren Udsen arbejder med skaltemaer og membraner, som fortællinger om det små og store, om mikrokosmos som et spejl af makrokosmos – i et spænd fra mindste detalje til monumental form. Det figurative formsprog og interessen for de store eksistentielle spørgsmål, gør det naturligt at udstille sammen.

Udstillingen er støttet af Fondet for dansk – svensk samarbejde, Nordisk Råd. Grant from the Foundation for danish – swedish Cooperation, Danish Ministry of Foreign Affairs

Arrangør Farum Kulturhus

Stavnsholtvej 3
3520 Farum
www.farumkulturhus. dk
+45 72 35 45 75

PAKHUSET – ODSHERRED – DK

Natureality

Malerier og grafik af Anne Maria Udsen og Bodil Brems

26.5 – 23.6 2018
Fernisering lørdag d. 26.5 2018

Med projektet NATUREALITY ønsker Brems og Udsen at vise, at det indre og det ydre landskab hænger sammen og de de reflekterer over, hvad der sker med naturen når flere landskaber kombineres, sidestilles eller trænger ind i hinandens rum eller når teknikken forvrænger naturens genetik.

Vesterbro Torv 4
4500 Nykøbing Sjælland
+45 59 66 50 50

JANUS – VESTJYLLANDS KUNSTMUSEUM – DK

Silence & Echo

Bianca Maria Barmen/SE, Maria Wolfram/FI, Yvonne Thörnqvist/SE, Bodil Brems/DK, Anne Maria Udsen/DK, Maia Birkeland/NO

17.3 – 21.5 2018
Fernisering lørdag: 17.3 2018

www.janusbygningen.dk
Lærkevej 25
6862 Tistrup
+45 75 29 98 25

Grants: Nordic Culture Point, Konstnärsnämnden, The Foundation for Norwegian – Danish Cooperation, Norwegian Ministry of Foreign Affairs, The Foundation for Danish – Swedish Cooperation, Danish Ministry of Foreign Affairs, (NK) The Norwegian Association for Arts and Crafts, Frame contemporary art Finland, Norwegian Crafts og Norwegian Ministry of Foreign Affairs.

29244452_10213513003512040_1047814545248092160_o

SÖLVESBORG KONSTHALL – SE

Remembrance

Solo: Anne Maria Udsen

10.3-1.4 2018
Fernisering: Lørdag  10.3 2018. Öppet: onsdag 16-18 och
lör-sönd 12-15.

Sölvesborg konstförening. Skeppsbrogatan 66. 294 31 Sölvesborg

Utställningen arrangeras med stöd av svenska konstföreningar

SVANEHOLMS SLOTT – MUSEUM – SE

Under Huden

Solo:  Anne Maria Udsen

Svaneholms slott ligger i Skurup i Skåne, fyra mil öster om Malmö vid väg E65. Slottet, som började byggas på 1530-talet, är en sevärdhet av högsta klass. Svaneholm är mest känt genom friherre Rutger Macklean, som införde enskiftet i Sverige. Macklean var slottsherre här 1782-1816. Anne Maria Udsen udstiller i Trapphuset. Påsk 2018

 

TOLDBODEN – KERTEMINDE – DK

Remembrance in blue

Solo Anne Maria Udsen

Retrospektiv

3.2 – 25.2 2018. Fernisering: Lørdag 3.2 2018
v/ Østfyns museer og Kerteminde kunstforening

www.ostfynsmuseer.dk
Strandgade 3
5300 Kerteminde
Tlf. +45 65 32 46 38

 

LYSEBU – OSLO – NO

Silence & Echo

Fondet for dansk og norsk samarbejde

Bianca Maria Barmen/SE, Maria Wolfram/FI, Yvonne Thörnqvist/SE, Bodil Brems/DK, Anne Maria Udsen/DK, Maia Birkeland/NO

Stipendiat: 6.8 – 18.8  2017

Lysebuveien 12, 0790 Oslo, Norge

GALLERI MOMENT – ÄNGELHOLM – SE

Brytningar

Solo Anne Maria Udsen

11.3 –  1.4 2017
Fernisering lørdag 11. mars. 11-14

Galleri Moment
Stortorget
Box 1070
262 21 Ängelholm

Utställningen arrangeras med stöd av svenska konstföreningar

HOLMENS KIRKE  – KØBENHAVN – DK

Memorial

Mindesmærke over krigssejlerne under 2 verdenskrig

Anne Maria Udsen i samarbejde med landskabsarkitekt Christer Göransson

Udstilling I KAPELSALEN af forslag til konkurrancen.

Ryvangen – Memorial park – Frihedskampens mindefond og Arkitektforeningen

Holmens kanal 21

 

KIRSTEN KJÆRS MUSEUM –  DK

100 år for kvinders stemmeret

04.06.16 – 14.08.16
Langvadvej 64
7741 Frøstrup

GAMMELGAARDS KUNST OG KULTURCENTER – DK

100 år for kvinders stemmeret

20.2 2016 – 17.3 2016

Jubilæumsudstilling

Gl. Klausdalsbrovej 436

2730 Herlev

www.gammelgard.dk

 

Oil and oxidized metal leaf on canvas

OFFENTLIG GESTALTNING – GRENÅ – DK

Amboltaurus ved vandhul

Indvielse: December 2016

Anne Maria Udsen og landskabsarkitekt Christer Göransson har udformet skulptur og torv  i Hammelev ved Grenå, Jylland.
Projektet bliver udført under 2015 og bestiller er HSM Industri a/s.
Figurgruppen består af 3 enheder, “Amboltaurus ved vandhul”, som har referencer til en smedje, der tidligere lå på pladsen.

 

WENNGARNS SLOT – SIGTUNA – SE

My blue – my yellow

Exhibition of Contemporary art. AVA galleria – Helsinki – FI

Allé – Påsken 2015 – DK

I en verklighetsiakttagelse kombinerad med aningar och föreställningsförmåga, skildras element i förfall i bildkompositioner som relaterar till livet och förgängligheten. I verken behandlas livets cykler med födelse, växt, åldrande och död.

 

LUNDS UNIVERSITET – GALLERI PICTURA – SE

Brytningar

Magdalena Cavallin & Anne Maria Udsen

24 okt – 21 nov 2014

I brytningen mellan dröm och verklighet, i brytningen mellan det fysiska och psykiska samt i brytningen mellan naturen och kulturen befinner sig Magdalena Cavallins respektive Anne Maria Udsens bildmässiga uttryck. Dessa mellanliggande tillstånd blir gemensamma nämnare i de båda konstnärernas måleri. De har ställt ut tillsammans tidigare, men introducerar nu nya verk, och det är med stor glädje som Galleri Pictura presenterar höstens andra utställning – Brytningar.

24 okt – 21 nov 14-17

Vernissage 24 oktober

Paradisgatan 2

735 468 611

LJUNGBERGMUSEET – DK

Kronobergs läns Bildkonstmuseum

1. december – 12. januar 2013

Strandgatan 5
341 30 Ljungby
0372-62036
pontus.ljungberg@ljungbergmuseet.se
www.ljungbergmuseet.se

PORTRAET NU 2013! – DK

Nationalhistorisk Museum – Fredensborg Slot – DK

Udstillingen er åben 4. Maj – 28. juli 2013
Fernisering Fredag 3. Maj kl 15

 

GALLERI VALFISKEN – KONSTHALL – SE

4- 25. Maj 2013
Onsdag og torsdag kl 14-18
Fredag kl 14-17
Lördag kl 11-14

Vernissage Lördag 4. Maj kl 11-14

BRÖSARPS KONSTHALL – SE

Vårsalong

Rolf Ahlberg, Edna Hinnerson, Thomas Larsson, Ernie Lindgren, Pernilla Hägg Nordström, John Stockwell, Anne Maria Udsen, Christer Wedman, Erika Wedman.
Vernissage Lördag 4. maj 2013, kl 13.00

Sista utställningsdag 16 juni
Öppet lörd- och söndag 12-16 Övr tid enl överenskom.